Hoe ga je om met vrachtwagen pech?
vrijdag 15 november 2024
Naar verwachting helpt de wegenwacht dit jaar 1,3 tot 1,4 miljoen pechgevallen. Dat zijn gemiddeld meer dan 3000 pechvogels per dag. Wat soms kan oplopen tot de 10.000! Pech is nooit leuk, of je nu nummer 1 bent of pas 5000. Je wilt met jouw vrachtwagen zo snel mogelijk weer de weg op. Goed voorbereid de weg op gaan is het halve werk. Wij geven je tips mee wat je wel en niet moet doen bij pech.
4 do's bij vrachtwagen pech
Voorbereid de weg op
Het voorkomen dat je vrachtwagen stil komt te staan, scheelt al een hoop ellende. Het is niet altijd te voorkomen, dankzij slijtage. Maar door regelmatig een onderhoudsbeurt te doen en zelf inspecties uit te laten voeren, maakt de kans op pech een stuk kleiner.
De gevarendriehoek
Kom je langs de weg stil te staan? Zet je alarmlichten aan om andere weggebruikers te waarschuwen. Sta je veilig aan de kant, plaats dan de gevarendriehoek op een veilige afstand van de vrachtwagen (minimaal 30 meter in stedelijke gebieden en 100 meter op de snelweg). Draag voor je eigen veiligheid een veiligheidsvest, zodat je goed zichtbaar bent voor ander verkeer.
Contact je bedrijf of hulpdiensten
Bel niet eerst naar je beste vriend, maar onmiddellijk naar je werkgever om de situatie te melden. Neem daarna contact op met hulpdiensten om informatie door te geven over je locatie en de reden van de pech. Extra tip: laad van tevoren goed je telefoon op, zodat je altijd bereikbaar bent in noodgevallen. Houd belangrijke nummers ook bij de hand, dan weet jij wie je moet bellen.
Blijf bij je vrachtwagen
Stap alleen je vrachtwagen uit zodra dit veilig genoeg is om te doen. Veilig uitgestapt? Blijf aan de veilige kant van de weg staan, dit betekent achter de vangrail als die er is. Dit beschermt jezelf tegen voorbijrijdend verkeer.
3 dont's bij vrachtwagen pech
Blijf niet in de vrachtwagen als het onveilig is
Blijf niet in je vrachtwagen zitten als deze op een gevaarlijke plek staat, zoals een drukke snelweg. Het kan voorkomen dat een bestuurder tegen jouw wagen aanrijdt en jij er nog in zit. Sta daarom altijd veilig langs de weg achter de vangrail.
Geen reparaties uitvoeren als je geen kennis hiervan hebt
Probeer geen grote reparaties uit te voeren aan de kant van de weg, vooral als je niet de juiste kennis of gereedschap hebt. Dit kan gevaarlijk zijn en je situatie verergeren. Bel naar hulpdiensten om je te helpen.
Negeer niet de veiligheidsmaatregelen
Vergeet niet de gevarendriehoek te plaatsen of je veiligheidsvest te dragen. In landen zoals Frankrijk, moet je verplicht een veiligheidsvest aantrekken zodra je aan de kant stilstaat.
Veel veiligheidsmaatregelen lijken vanzelfsprekend. Maar pech onderweg kan gevaarlijk zijn en hoge kosten met zich meebrengen. Denk daarom altijd aan je eigen veiligheid en volg de regels.